Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 20 december 2019

D66 sluit coalitie met VVD, CDA en CU/SGP

De vier fractievoorzitters

Op 20 december hebben D66, VVD, CDA en CU/SGP een collegeakkoord gesloten. D66, VVD en CDA leveren ieder een wethouder. De kandidaat voor D66 wordt begin volgende week gepresenteerd. Voor de VVD treedt Willem Joosten aan en voor het CDA Daan Binnendijk.
Dit akkoord maakt een einde aan de bestuurscrisis in Leiderdorp. De wethouders van VVD en CDA traden af toen de lokale partij het vertrouwen in achtereenvolgend de eigen wethouder en het college opzegde.
Op verzoek van de grootste partij heeft D66 over een mogelijk akkoord gesproken met LPL, PvdA en GroenLinks maar deze gesprekken leidden niet tot een akkoord. Klik hier voor een eerder bericht hierover.
D66 neemt in het college de volgende portefeuilles voor zijn rekening: duurzaamheid, beheer openbare ruimte, coördinatie buurtgericht werken, regionale samenwerking, maatschappelijk vastgoed, kunst en cultuur, communicatie en media.
Het collegeakkoord is aangescherpt door inbreng vanuit het D66 programma en er is ook gebruik gemaakt van elementen uit de gesprekken van D66 en LPL, PvdA en Groenlinks.
Veelzeggend is de verklaring die de vier partijen aflegden over hun samenwerking:
Na een bestuurlijk turbulente periode zijn wij blij en opgelucht dat we zeer voortvarend en tegelijkertijd uiterst zorgvuldig tot elkaar zijn gekomen. Alle partijen voelden en voelen de urgentie en verantwoordelijkheid om spoedig weer tot een stabiel bestuur te komen. Dat vraagt vertrouwen in elkaar en daarmee ook het geven van ruimte aan elkaar. 
We vinden met name een degelijk financieel beleid, een open blik naar de regio en een dorp waarin iedereen mee kan doen, belangrijk.