Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Bij-ziendheid

Leiderdorp Zoemt. Deze week konden we in de media lezen dat onze gemeente is uitgeroepen tot bijvriendelijke gemeente. Onze burgemeester is bovendien benoemd tot ambassadeur van de bijen. De gemeente Leiderdorp heeft zelfs een wildebijensoort geadopteerd: de gewone slobkousbij. Dat is een op zich algemene soort, die in ons dorp vooral rond de Ruigekade voorkomt. Een prachtig beestje, maar wel een beetje dure kostganger…

Als je in Leiderdorp ergens geld voor wilt hebben, haal dan de slobkousbij erbij. Grote kans dat alle geldkranen opengaan. Ondanks zijn geringe afmetingen wordt het beestje voor allerlei karretjes gespannen. Gelegenheidsargumentatie, noem ik dat. En in het geval van de slobkousbij: ecologische gelegenheidsargumentatie. In de Leiderdorpse gemeenteraad wordt er lustig mee rondgestrooid. Het gemak waarmee er in ons dorp werkelijk tonnen worden vrijgemaakt op basis dit soort argumenten is schokkend.

Deze week was het weer raak. Op de agenda van de raad stond een voorstel om versneld bloembollen te planten in de middenberm van de Engelendaal. En ja hoor, meteen vliegen de slobkousbij en zijn kornuiten weer rond in de raadszaal. Dan kan je eigenlijk met goed fatsoen niet meer tegenstemmen…

Verder zouden de bollen ook ongewenste onkruidgroei onderdrukken. Nog zo’n flinterdun ecologisch gelegenheidsargument. Wie wil dat nu, ongewenst onkruid in de middenberm van de Engelendaal? Niemand toch? Nou, om te beginnen de gemeente zelf! Afgelopen zomer nog trommelde onze gemeente zich op de groene borst toen het natuurprogramma Vroege Vogels precies diezelfde Leiderdorpse bermen roemde vanwege hun prachtige soortenrijkdom. En dan zou het nu opeens kommer en kwel zijn en moet er voor een ton aan bloembollen de grond in?

Wat is er toch met ons gemeentebestuur gebeurd? Zou het met de feestdagen te maken hebben en wil ons college de strijd aangegaan met Sinterklaas en de Kerstman? Of zouden er soms verkiezingen op komst zijn? Komen een paar kleurige krokusjes rond de stembusgang de huidige coalitie wel goed uit? Er lijkt geen grens aan de bestedingsdrang van deze coalitie te zitten. Als men iets wil, dan doet men dat. En als er geen geld voor is, dan lenen we het gewoon. De bomen lijken in Leiderdorp wel tot in de hemel te groeien.

Over die bomen in Leiderdorp gesproken, de werkelijkheid is anders. Het bomenbestand in Leiderdorp is op leeftijd. Bovendien grijpt de gevreesde essentakziekte ook in ons dorp om zich heen. Mogelijk gaat een kwart van onze bomen hier vroeger of later aan ten onder. Dat betekent dat er steeds meer geld voor onderhoud en vervanging nodig is. Maar in plaats van voorbereidingen te treffen, wordt het (geleende) geld door onze gemeente bijna letterlijk in de grond gestopt: we kopen er bloembollen van.

D66 kijkt als het om groenbeleid gaat graag wat verder voorruit dan het komende voorjaar. Wij hebben iets minder last van bij-ziendheid. We blijven dan ook erg kritisch op alle leuke plannetjes van deze coalitie. Een college dat ongebreideld geld uitgeeft in het kielzog van de slobkousbij, maar net zo gemakkelijk onder soms valse voorwendselen de kettingzaag hanteert om prachtige – en voor de bij minstens net zo belangrijke – lindebomen te vellen, verdient tegenspraak. Volgens D66 kunnen we in Leiderdorp echt veel betere groene bestedingen vinden voor ons geld. Beter voor de inwoners. En ook beter voor de slobkousbij, trouwens.

Jeroen Hendriks

Lijsttrekker D66 Leiderdorp

Gepubliceerd op 10-12-2017 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018