Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Albert Heijn aan de Santhorst is weer open, gemeente is nu aan zet.

Ooit was “de Santhorst” een echt wijkwinkelcentrum. Met een groenteboer, een bakker een slager, een fietsenzaak, een supermarkt en zelfs twee kiosken waar tot mijn grote genoegen ook een fotograaf in zat. Een genoeglijk winkelplekje om de hoek, ver weg van de Winkelhof en het oude dorp waar je de grotere boodschappen kon doen.

Tijden veranderen. Het oude dorp verloor zijn winkels, het centrum van Leiderdorp verschoof naar Winkelhof, Houtkamp en Santhorst, de analoge fotografie verdween en Neuteboom ging zijn fietsen elders verkopen. Opeens leerden we dat de Santhorst eigendom was en is van een projectontwikkelaar met eigen winkels. Die zag kansen en de groenten- en sigarenboer moesten wijken voor een grote Albert Heijn. Santhorst werd supermarkt met wat perifere aanvullende winkels. Het geheel is net feestelijk geopend door VVD wethouder Wassenaar.
Vaste waarde bleef gelukkig het park de Houtkamp. Groen gebleven en niet aangetast door allerlei wilde plannen.

De nieuwe tijd. Soms een beetje jammer maar niemand kan ontkennen dat het nieuwe hart van Leiderdorp een stuk levendiger is geworden zo tussen Winkelhof en Santhorst. D66 feliciteert Albert Heijn en de winkels er om heen van harte met het nieuwe Santhorst.

Jammer dat de gemeentelijke infrastructuur zo achterblijft.
De Laan van Berendrecht is een prachtige flaneerboulevard bij mooi weer maar schiet te kort in de andere seizoenen. Als het waait, waait het bij de flats pas echt. Wind wordt daar storm, storm wordt daar zware storm. Als het geregend heeft staat het daar blank en dat blijft dagen zo. Al jaren.
Om de winkeliers een plezier te doen is rond de Santhorst iedere vierkante meter benut voor auto’s.
Het gevolg?  Flaneren is er vanaf het eind van de zomer bijna niet meer bij. De vele ouderen uit de omliggende flats, voelen zich onzeker als ze naar de winkels willen. De aansluiting van de Laan van Berendrecht op de Santhorst klopt verkeerskundig van geen kant. De inrichting van de openbare ruimte rondom de Santhorst schiet te kort en dat is niet nodig.

Is er een oplossing?
Natuurlijk, maar dan moet je het willen. Geef de Laan van Berendrecht, iets minder steen, iets meer groen en een goede waterhuishouding en je kan er ook in het natte seizoen lopen. Jammer dat CDA wethouder Gardeniers wil wachten tot deze zomer voordat hij iets doet aan de drainage. Het probleem is er, waarom zou je wachten? Maar er kan en moet meer.
De winden kan je breken met meer bomen en slimme bouwmaatregelen. Het kost je een paar parkeerplaatsen maar je moet niet alles aan de auto willen offeren.
De gemeenteraad heeft een motie van D66 en CDA aangenomen om in de aansluiting van de laan van Berendrecht zebra’s aan te leggen, maar je kan ook een stapje verder gaan.Op donderdagen is de doorgang voor verkeer tussen de van Diepeningenlaan en de Laan van Ouderzorg afgesloten. Dat blijkt prima te gaan. Waarom zou ja daar geen regel van maken. De kwetsbare verkeersdeelnemers zouden je heel dankbaar zijn.  CDA wethouder Gardeniers wacht en wacht en wacht. Waarop?

Tot het overgaat?

Gepubliceerd op 14-02-2018 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018